Poletne in zimske olimpijske igre v manj kot letu dni

Objavljeno

8. avgusta lani se se v Tokiu končale Igre 32. olimpijade Tokio 2022 in manj kot pol leta za tem se bodo 4. februarja 2022 začele 24. zimske olimpijske igre, ki bodo potekale v kitajskem Pekingu.

Peking je bil za gostitelja olimpijskih iger izbran 31. julija 2015. V glasovanju je s 44:40 premagal Almati (Kazahstan). Kitajska prestolnica je prvo prizorišče, ki bo gostila tako poletno (2008) kot zimsko izvedbo olimpijskih iger. Slednja bo na sporedu med 4. in 20. februarjem 2022.

O Pekingu

Peking je velemesto v severni Kitajski in glavno mesto te ljudske republike. V upravni delitvi Kitajske ima Peking hkrati status mestne občine in province, podobno kot še tri velemesta na Kitajskem. Z dobrimi 21 milijoni prebivalcev je drugo največje mesto v omenjeni azijski državi.

Mesto leži na severni konici trikotne poljane, ki jo je s svojimi naplavinami oblikovala Rumena reka. Na zahodu, severu in vzhodu ga omejuje gorovje, ki ščiti rodovitno poljano pred širitvijo puščave, ki se nahaja severno od njega.

Vdore nomadskih plemen s severa je v preteklosti poleg razgibanega terena severno od Pekinga preprečeval tudi Kitajski zid, ki poteka prek severnega dela mestne občine. Skozi občino tečeta dve reki, Jongding in Čaobaj, skozi pa poteka tudi najsevernejši del velikega kitajskega prekopa.

Maskota Bing Dwen Dwen

Maskota olimpijskih iger Peking 2022 sliši na ime Bing Dwen Dwen. Gre za velikega pando, odetega v ledeno obleko, z zlatim srcem in veliko ljubeznijo do vseh zimskih športov. Na natečaju je bila podoba ogrožene vrste sesalcev, ki danes živi le še v nekaj med seboj izoliranih populacijah v gorskih gozdovih osrednje Kitajske, izbrana izmed 5.816 predlogov.

Ostale novice